vineri, 21 august 2015

Dileme in toiul verii: calorifer sau centrala?

Chiar daca se apropie luna lui Cuptor, romanul gospodar nu uita ca acum este momentul pentru a gasi solutii eficiente pentru incalzirea locuintei pe timp de iarna.

Daca si tu iti faci iarna car si vara sanie, vom incerca sa iti intindem o mana de ajutor, trecand in revista cele mai populare tipuri de instalatii termice.

Caloriferele pot fi de aluminiu, de fonta, de otel si electice cu ulei. Caloriferele din otel se vand pe dimensiuni, ca panouri, iar cele de aluminiu si fonta, la element. Toate prezinta avantaje si dezavantaje insa, intre grosolanele de moda veche din fonta, problematicele calorifere electrice cu ulei si “usuraticele” din aluminiu, solutia cea mai echilibrata este: calorifere otel.

Cel mai bine vandut din ultimii ani datorita pretului accesibil, a compatibilitatii cu centralele termice si a celui mai bun raport putere termica/pret, acest tip de calorifer rezista foarte bine la temperaturi de pana la 100 grade Celsius, distribuie rapid caldura, are inertie termica scazuta si este usor de manevrat si montat.

Comparativ cu radiatoarele din fonta si aluminiu, caloriferele de otel au o durata mai mica de viata (5-10 ani) si necesita tratarea apei din instalatii.

Centrala termica este o varianta costisitoare de incalzire insa isi poate amortiza costul in timp. In functie de combustibilul folosit, avem variantele: pe apa, lemne, gaz, ulei sau curent electric. Desi montarea unei centrale poate forta bugetul, avantajul confortului termic sporit prin bunul control al temperaturii face sa merite banii.
Criteriile de decizie sunt : suprafata si volumul spatiului ce trebuie incalzit, numarul de bai si bucatarii, numarul de consumatori de apa calda menajera si gradul de izolare a locuintei. Asadar, cereti in punctele de vanzare centrale termice informatii despre: randamentul si eficienta energetica, sistemul de informare si diagnoza, capacitatea de furnizare a apei calde, siguranta in exploatare si garantie/post garantie.

Solutii de incalzire sunt numeroase, fiecare cu avantajele si dezavantajele. Acordand atentie achizitiei, poti gasi varianta optima pentru o iarna calduroasa si economii de sarbatori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu